SPION I TUSINDER AF SKRALDESPANDE
Sensorer fra Maacks kan halvere kørslen med skraldebiler
Maacks
Stiftet i 2012 af Esben Maack Brandt som et it-konsulentfirma. I 2018 tog han Hans Christian Pedersen ind som medejer og direktør for at booste udvikling og salg af sensorer til affaldsbeholdere.
Overvågningssamfundet er også nået til skraldespande i det offentlige rum. En sensor fra Sønderborg-firmaet Maacks registrerer hvor meget affald, der ligger i beholderen, og den sender et signal til skraldemanden, når den trænger til at blive tømt.
Ny sensorteknologi til affaldsbeholderer
Sønderborg-virksomheden Maacks kan med ny sensorteknologi måle præcist, hvad der er i affaldsbeholderen og ved hjælp af et avanceret logistiksystem sørge for, at vognmanden kun kører efter de beholdere, der er fyldt, og derved kan forsyningsselskaberne spare hele 50% af kørslen.
Se og hør hvordan her.
Halvdelen af landet
Vi har systemet ude i halvdelen af de danske forsyningsselskaber, og ud fra deres erfaringer kan vi se, at de sparer 50-60% på kørslen. Det betyder mindre CO2 udledning, færre lastbiler og færre folk til at køre rundt efter affald, fortæller Hans Christian Pedersen, der er medejer og adm. direktør i firmaet.
Miljøstationer pibler frem
Maacks har udviklet og solgt systemet gennem flere år ved siden af sit virke som it-leverandør til lokale virksomheder.
Men nu satser folkene i erhvervsparken på Ellegårdsvej benhårdt på det, de kalder waste management. Der er et kæmpe marked i Danmark, Tyskland og resten af Europa, og der er mange udviklingsmuligheder.
Sensorerne er specielt beregnet til miljøstationer, som står ved butikscentre og på andre centrale steder. Her kan man aflevere plast, pap, glas og metal, og den slags ordninger pibler frem i hele Europa.
Billede: Direktør Hans Christian Pedersen med den lille sensor, der gør underværker i affaldsbranchen.
Containerstyring med app
Men også genbrugspladser har brug for digital waste management. Her har Maacks udviklet en app, som både pladsfolk, vognmænd og kommunens administration bruger.
Pladsfolkene giver besked på appen, når en container er fuld, og så henter vognmanden den. Når han tømmer containeren, bliver mængderne registreret i systemet, så det er nemt at lave statistik, udskrive fakturaer og planlægge kapacitet på genbrugspladsen. Ifølge Hans Christian Pedersen sparer systemet 40% af kørslen.
Og helt banalt bliver det brugt til at holde styr på containerne. De har alle sammen en chip på sig, som viser, hvor de er.
Skraldespande i parker
Maacks arbejder hele tiden på at gøre sensorerne mere avancerede, så de kan opfylde flere formål og bruges i forskellige sammenhænge.
En spændende mulighed kan være registrering af affald i skraldespande i parker og på andre offentlige steder. Om sommeren kører kommunens folk i rutefart og tømmer spandene, og der kan være mange timer og meget brændstof at spare ved kun at komme, når spandene er fyldt.
Også her er der et enormt potentiale i udlandet.
Boligselskaber og vandmåling
Den lille sensor fra Maacks er pakket ind i genbrugsplast, og produktet er tænkt, så det kan skilles ad og alle dele kan genanvendes. Maacks handler jo med affaldsbranchen, hvor cirkulær økonomi er en stor dagsorden. Men andre kunder kan også være interessante.
Boligselskaber har egne affaldscontainere, og større virksomheder har også rigtig mange containere med sorteret materiale.
Dobbelt op i Sønderborg
For den lille virksomhed med 10 ansatte er udfordringen at prioritere mellem mulighederne, for alt kan ikke realiseres på kort tid.
Vi har en meget konkurrencedygtig teknologi, så vi kommer til at vokse de kommende år. Vi skal nok være 20-25 personer her i Sønderborg plus et stigende antal underleverandører, vurderer Hans Christian Pedersen.
Billede: De avancerede sensorer skal drive væksten hos Maacks.
”VI HAR SYSTEMET UDE I HALVDELEN AF DE DANSKE FORSYNINGSSELSKABER, OG UD FRA DERES ERFARINGER KAN VI SE, AT DE SPARER 50-60% PÅ KØRSLEN,,