Grøn Vækst Sønderborg

TEGLVÆRK I FRONT MED BÆREDYGTIGT BYGGERI

Gråsten Teglværk sælger mursten og isolering i én samlet blok

Gråsten Tegl

Grundlagt i 1903 af den daværende tyske ejer af Gråsten Slot. Tilhører i dag familien Matzen med adm. direktør Peter Matzen som hovedaktionær. Kapacitet på 25 mio. sten pr. år og har 14 ansatte.

Gråsten Teglværk samarbejder med salgsselskabet Egernsund Tegl, der er lagt sammen med Wienerberger. Gråsten Teglværk sælger mursten under navnet Matzen Tegl.

Teglværker bruger enorme mængder energi på at brænde deres fine lerprodukter, så hvordan kan sådan en virksomhed være andet end klimasynder?

Svaret fra projektleder Jacob H. Bendtsen fra Gråsten Teglværk er: Bæredygtigt byggeri. Han viser rundt i det næsten færdige demonstrationshus på Havnevej i Egernsund, der ligger tæt
på teglværkerne.

Den kompakte rødstensbygning bliver Danmarks
tætteste hus og det første parcelhus i Danmark, der er certificeret efter den høje DGNB-standard, der er langt strengere og mere detaljeret end det danske bygningsreglement. Jacob Bendtsen er selv uddannet DGNB-konsulent

Styrker

Mursten og isolering i ét

Grundstenen i det bæredygtige hus er Gråsten Teglværks patenterede CleanTechBlock, som på få år kan fordoble virksomhedens omsætning i hele Europa. Produktet har været 8 år undervejs og er udviklet i samarbejde med Aalborg Universitet.

Teglværket har i flere omgange modtaget EU støtte til processen, blandt andet til at opføre og markedsføre demonstrationshuset.

CleanTechBlock er mursten og isolering i ét. En blok består af to stykker mursten med isoleringsmateriale imellem. Det lette sorte isoleringsmateriale er opskummet genbrugsglas, som har bundet CO2, der har bedre isoleringsegenskaber end atmosfærisk luft.

Billede: Ved huset er der en mur, hvor der er åbnet op for en CleanTechBlock for at vise princippet i det patenterede system.

Genbrug og energibesparelse

Den teknik er også patenteret. Glasset kommer fra genbrugspladser. De sender det rene glas til glasværker, og så kan Gråsten Teglværk aftage resterne, hvor der godt kan være lidt plast og porcelæn i. Det bliver knust til pulver og senere varmet op til 800 grader under vakuum. Almindeligt glasuld skal varmes op til 1600 grader, så her er der en stor energibesparelse.

Digitalisering Billigere og nemmere

Det færdige produkt er ca. 10% billigere end traditionelle mursten og isoleringsmateriale, og så er det meget nemmere at håndtere i byggeprocessen. Der skal ikke mørtel imellem, men blot en fliseklæb, så når blokkene er limet sammen står der en færdig og vand- og varmetæt ydermur. Den holder i mindst 100 år, for der er ingen mørtel, som kan forvitre.

Før, under og efter 

Holdbarheden er netop grundtanken i hele DGNB-certificeringen. Det er et pointsystem bygget op om 40 bæredygtighedskriterier. Her vurderer man byggeriet før, under og efter.

FØR – er energi- og ressourceforbrug ved materialerne. UNDER – er ved byggeprocessen. EFTER – er energiforbruget i drift og behovet for vedligeholdelse og udskiftning.

Et eksempel, som vil overraske mange, er maling. Det boner negativt ud både før, under og efter. I demonstrationshuset har Jacob Bendtsen indvendigt valgt rå murstensvægge af genbrugssten, som giver høj score på bæredygtighed. De skal ikke males, og maling kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Billede: 

”DE MANGE BÆREDYGTIGE LØSNINGER HAR IKKE GJORT HUSET DYRERE,,

Talrige eksempler

Talrige eksempler Han har været hver eneste lille detalje i byggeriet igennem fra konstruktion over materialevalg til opvarmning, ventilation og belysning. Alle materialer er certificerede. Træet er dansk fyrretræ og birketræ, en installation i brusekabinen genbruger 80% af vandet og der hænger ingen lamper ned, som kræver rengøring. Det er blot tre ud af talrige eksempler på bæredygtige løsninger, som interesserede kan se og opleve i huset på Havnevej i Egernsund.

Jacob Bendtsen understreger, at de mange bæredygtige løsninger ikke har gjort huset dyrere. Han vurderer, at det samlet set er 10% billigere at bygge efter DGNB, og det er overholdt i demonstrationshuset.

Bæredygtig tegl

Gråsten Teglværk vil naturligvis gerne sælge murog tagsten, og Jacob Bendtsen er helt sikker på, at det materiale stadig har en fremtid for sig.

Tænk bare på de mange kirker og slotte, vi har rundt omkring i landet. De står i hundredvis af år, fordi de er bygget af et godt materiale, smiler Jacob Bendtsen.

Innovationen stopper ikke med CleanTechBlock. Næste udviklingsprojekt kan være en genbrugsmursten.

Tegl består af ler og sand. Sand er i glas og ler er i porcelæn, så vi kommer til at gå videre med genbrugstanken sammen med Sønderborg Forsyning, fortæller Jacob Bendtsen.

Sideløbende arbejder teglværkerne med at bruge mindre energi i brændingsprocessen. Gråsten Teglværk har i de seneste år reduceret energiforbruget med 15% og udvikler videre ad den vej, ligesom de ser frem til at kunne opvarme tunnelovnen med biogas.