Grøn Vækst Sønderborg

GCM SKIFTER GEAR TIL VÆKST

GCM udvikler gear, motor og styring til selvstyrende maskiner

GCM – tidligere Gearcentralen

Små selvkørende maskiner kan skabe vækst for
den 34 år gamle Sønderborgvirksomhed, GCM,
der tidligere var kendt som Gearcentralen.

Vi arbejder med løsninger, hvor der indgår en motor, ofte et gear og gerne en styring, lyder den korte forklaring fra direktør Bjørn Davidsen, der ejer virksomheden sammen med Jan Blankschøn.

Styrker

Ørsted, DSB, Danfoss og MIR

Den lille virksomhed med 11 ansatte har store projekter på sit CV. GCM har leveret antennedrev til Ørstedsatelitten, rulledisplay til S-togene i København, ventilløsninger til Danfoss og gear til Odensefirmaet MIRs selvkørende robotter.

System til selvkørende maskiner

Det område satser GCM nu på. Med hjælp fra Vækstrådet og CLEAN har GCM søgt og fået midler motor og styring til selvkørende maskiner. Det sker
i samarbejde med en kunde og det nye Center for Industriel Elektronik på Syddansk Universitet i Sønderborg.

Det er meget spændende at arbejde sammen
med universitet, som har virkelig fine faciliteter
og dygtige folk, siger Bjørn Davidsen.

Projektet skal ledes af to nyansatte ingeniører, og når det nye produkt er udviklet, kan det nemt skaleres, og den nye løsning kan bruges i rigtig
mange brancher.

Billede: Bjørn Davidsen og Jan Blankschøn med robotten Prop, der har fast arbejde på Sønderborg Sygehus.

10-15% mindre energi

Opgaven for GCM er at udvikle et system, der bruger mindre energi end kendt teknologi. De går efter en forbedring på 10-15%, i forhold til nogle eksisterende løsninger endda 25-30%.

Bjørn Davidsen og Jan Blankschøn med robotten Prop, der har fast arbejde på Sønderborg Sygehus. Det har flere fordele for kunderne. De selvkørende robotter kører på batterier, og jo længere tid, de kan holde, jo mere effektiv bliver produktionen. GCMs nye løsning skal kunne drive alle typer selvkørende maskiner til industri, service og andre formål.

Det gør os mere konkurrencedygtige, at vi selv udvikler og producerer en samlet løsning i stedet for at bruge komponenter fra andre. På den måde kan vi sælge vores nye løsning i hele verden, forudser Bjørn Davidsen.

GCMs mantra er produkter med høj virkningsgrad.

Det betyder også mindre energiforbrug. En effektiv motor bruger mest muligt af sin energi på at løse sin opgave, og dermed har den også mindst muligt energiforbrug. Vi arbejder med kompakte, effektive løsninger, konstaterer Bjørn Davidsen

Ventilation og køling

Virksomheden oplever stor efterspørgsel på løsninger til ventilation, køling og varme, så der er travlt i lokalerne på Redstedsgade.

GCM har et agentur på en lang række komponenter, som de også selv bruger i egne løsninger. Virksomheden laver gear, styringer og motorer efter specifikationer og hjælper også med at udvikle den rigtige løsning sammen med kunden.

Endelig er der udviklingsdelen af egne løsninger, hvor den nye drivenhed til selvkørende maskiner – AGV’er – bliver flagskibet.

Bjørn Davidsen glæder sig rigtig meget til samarbejdet med universitet og vil også gerne arbejde sammen med andre virksomheder i området.

Vi er mange, der arbejder inden for det samme område, og jeg er sikker på, at vi kan udnytte hinanden bedre, end vi gør i dag til gavn for hele området, siger Bjørn Davidsen.

”DEN NYE LØSNING SKAL KUNNE DRIVE ALLE TYPER SELVKØRENDE MASKINER TIL INDUSTRI, SERVICE OG ANDRE FORMÅL,,