TRE HULLER SPARER 25% ENERGI
Nyt anlæg fra Fr. Petersens Maskinfabrik gør mursten mere energivenlige
Fr. Petersens Maskinfabrik
Stiftet for ca. 200 år siden og leverede i mange år maskiner til landbruget på egnen. Siden kom teglværksmaskinerne til, og det er nu virksomhedens eneste marked. Ejes af hollandske De Boer og af tre lokale teglværker. 29 medarbejdere
Tre huller i hver mursten kan spare 25% af energiforbruget, når man tørrer og brænder mursten på danske og nordeuropæiske teglværker. Samtidig sparer det 10% af råvarerne og betyder, at lastbiler kan have 10% flere mursten på ladet.
Patenteret
Det er facit for et flerårigt udviklingsprojekt hos Fr. Petersens Maskinfabrik, der producerer og vedligeholder anlæg til teglværkerne. Nu er fabrikken i landsbyen Smøl klar til lancering, og direktør Henrik Leimand venter sig rigtig meget af det nye og patenterede udstyr.
Tjent hjem på kort tid
Tjent hjem på kort tid Det kan både integreres i et nyt anlæg og forholdsvis let monteres på eksisterende. Så mange teglværker vil med en forholdsvis lille investering kunne reducere deres energi- og ressourceforbrug markant og tjene investeringen hjem på kort tid.
Stenene er lige så solide, og hullerne er ikke synlige i det færdige byggeri. Men det er nemmere at håndtere, når hver sten vejer 300 gram mindre.
Den energitunge proces på teglværkerne er tørring af stenene og selve brændingen. De tre huller betyder større overflade, og samtidig bliver der kortere ind til kernen af stenen. Derfor kan stenene både tørre og brænde hurtigere.
Det er så enkelt og ligetil, at man skulle tro, nogen havde fundet på det for mange år siden. Det har de også, nemlig i de såkaldte ekstruderede mursten, som er glatte og med huller og riller. Dem bruger ingen i Danmark, fordi de ikke giver det samme spil i en færdig mur. Men de traditionelle danske blødstrøgne mursten har aldrig haft energibesparende huller.
7500 mursten i timen
Fr. Petersens Maskinfabrik leverer i gennemsnit et komplet anlæg om året. Det er en stor maskine, som kan producere op til 7500 blødstrøgne mursten i timen.
Nye anlæg står for ca. 25% af omsætningen i firmaet, mens resten kommer fra vedligeholdelse af de eksisterende anlæg. Teglværkerne er stærkt afhængige af at have deres produktion i gang hele tiden, så det sker tit, at Fr. Petersens Maskinfabrik sender emner afsted med taxa om natten for at undgå produktionsstop hos kunderne.
Med det nye anlæg i sortimentet håber Henrik Leimand, at firmaet for alvor kommer ind på det tyske marked. Men han sigter ikke efter hele Europa, for syd for Hannover dækker det hollandske moderselskab markedet.
”STENENE ER LIGE SÅ SOLIDE, OG HULLERNE ER IKKE SYNLIGE I DET FÆRDIGE BYGGERI. MEN DET ER NEMMERE AT HÅNDTERE, NÅR HVER STEN VEJER 300 GRAM MINDRE,,
Ny optimisme
Fr. Petersens Maskinfabriks historie skriver sig 200 år tilbage, og det er gået rigtig godt i mange år, Indtil 75% af omsætningen forsvandt ved finanskrisen. Virksomheden havde i de bedste år 140 ansatte og kom i kriseårene helt ned på 6 personer, der i realiteten ekspederede reservedele.
Den hollandske kollega De Boer Machines overtog for år tilbage aktiemajoriteten i selskabet og hjalp med at vende kurven. Nu er der 29 ansatte og igen produktion og ny optimisme. Medarbejderne har været drivkræfter i udviklingen af den nye maskine.
Fr. Petersens Maskinfabrik har netop fået tilsagn om et projekt med at udvikle en ny type maskine med lavere fremstillingspris, færre omkostninger til vedligeholdelse og mindre energiforbrug
Digitalisering er også tænkt ind med overvågning af produktionen og maskinens tilstand, så der bliver færre driftsstop. Den skal testes hos Vesterled Teglværk og skal på markedet i 2021.