Grøn Vækst Sønderborg

RENE RØR OG MINDRE ENERGI

Danish Clean Water bygger videre på teknologi fra russiske ubåde

Danish Clean Water

Stiftet i 2008. Producerer anlæg, der fremstiller desinfektionsvæske til vandsystemer. Væsken bekæmper bakterier, blandt andet legionella, salmonella og e-coli. Selskabet ejes af Peter Mads Clausen og to mindre investorer. Der er 9 ansatte.

 

Danish Clean Water i Sønderborg sikrer vand og rør mod bakterier og biofilm, ved hjælp af salt, vand og strøm. Tre basale elementer kommer igennem den patenterede elektrolyseproces, og resultatet bliver en potent men ufarlig desinfektionsvæske Neuthox®. En behagelig sidegevinst ved at Neuthox har fjernet bakterier, er at man ikke længere behøver de høje temperaturer, som dermed kan give en energibesparelse, samtidig med en tryg nattesøvn uden bekymringer om legionella

Styrker

Bakterier og biofilm

I takt med at mennesker og dyr i stigende grad rykker flere sammen på mindre plads vil behovet for at kunne bekæmpe bakterier stige. Alle bakterier vokser eksponentielt i den slimede biofilm, der er i de fleste rør.

To markeder

Virksomheden har siden 2008 afprøvet teknologien på et utal af markeder, hvor der skal bekæmpes bakterier. Nu har firmaet valgt to ud, som det fokuserer 100% på: Legionella og landbrug.

I landbruget er der øget fokus på sunde og raske dyr, brugen af antibiotika, sygdomme, infektioner og dyrevelfærd. Hvis en gris bliver syg, går der ikke længe, før smitten har bredt sig til hele besætningen. Med en ren drikkevandsforsyning kan man forhindre smitten i at sprede sig og dermed undgå dyr behandling med antibiotika og opnå mindre dødelighed, siger Danish Clean Waters direktør Hagbard Clausen.

Legionella i lukkede vandsystemer er en stigende problematik. Det gælder blandt andre hospitaler, plejehjem, sportshaller og boligforeninger. Her er den traditionelle løsning at holde bakterier væk ved en temperatur på over 50 grader hele vejen igennem rørene. Det er meget energikrævende.

Danish Clean Water har udviklet en styring, der både producerer og doserer desinfektionsvæske ind efter de input, den får fra sensorer, der løbende måler behovet i rørene.

Det betyder, at man kan sænke temperaturen i det varme vand og stadig holde det fri for de smitsomme bakterier, og her er der en stor energibesparelse at hente med en tilbagebetaling ned til 3-4 år.

Billede: Kontorassistent Charlotte Koch og direktør Hagbard Clausen er klar til at sende et anlæg ud til en kunde.

Russiske ubåde og Danfoss’ forskerpark

Den grundlæggende teknik bag Danish Clean Water stammer fra russiske ubåde, hvor man for mange år siden eksperimenterede med at sætte strøm til saltvand. Resultatet blev en desinfektionsvæske, og den idé tog nogle forskere i Danfoss’ forskerpark op for 10-12 år siden. Den udviklede sig siden til den virksomhed, som i dag har et salgbart og virkningsfuldt produkt.

 

 

”MAN KAN SÆNKE TEMPERATUREN I DET VARME VAND OG STADIG HOLDE DET FRI FOR DE SMITSOMME BAKTERIER,,

Digitalisering

En vigtig del af ydelsen er dokumentation og styring, og derfor er Danish Clean Water ved at lægge sidste hånd på en online platform, der sender driftsdata om den automatiske måling af bakterier i vandet og doseringen, så alle brugere kan føle sig trygge og sove godt om natten.

Som nævnt skal der nu sælges apparater og udstyr, så firmaet kan bevise, at den gode idé også kan gøres til en fornuftig forretning for ejerne.

Hagbard Clausen ved, at der er mange tusinde potentielle kunder, men de skal jo få øje på Danish Clean Waters system. Salgsindsatsen sker gennem partnere, som sælger andre produkter og services til landmænd og institutioner.

Hagbard Clausen ser mange andre fremtidige udviklingsmuligheder, hvor der er store energibesparelser at hente – f.eks. inden for lavtemperaturfjernvarme.