Grøn Vækst Sønderborg

VARMEPUMPER DRIVER OMSTILLINGEN

Danfoss Cooling hjælper med at koble el- og varmeforsyningen sammen

Danfoss Cooling

Danfoss Cooling udvikler og leverer produkter og løsninger til brug i food retail, air conditioning, industrikøling og kommerciel køling.

Varmepumper er en af de vigtigste nøgler til den grønne omstilling. Det mener Jürgen Fischer, der er øverste chef for Danfoss Cooling. Virksomheden leverer ventiler, følere, elektronik, varmevekslere og kompressorer til butikker, industriformål og bygninger overalt i verden.

Styrker

Varmepumper er femtiden 

Jürgen Fischer forudser, at varmepumper i alle størrelser kommer til at dukke op overalt. De kan både udnytte den vedvarende energi uhyre effektivt og reducere energiforbruget over alt i vores samfund.

I boliger kan airconditionanlæg reverseres. De sættes i varmepumpemode, så de laver varme i stedet for at afkøle. Og de nye elbiler kommer ikke på gaden uden varmepumper. To styks, der skaffer varme i kabinen. Den ene via energi fra udeluften og den anden ved overskudsvarme fra afkøling af batteri og elektronik.

Varmepumper udnytter den energi man fjerner, når man køler. Energien bliver til varme – ligesom bag på et køleskab.

I en hvilken som helst industrivirksomhed er der mange processer, hvor man bruger varme eller kulde, som regel ved at brænde olie eller gas af. Det kan vi erstatte med varmepumper, som udnytter energien meget bedre og ikke udleder CO2, forklarer Jürgen Fischer.

Det kaldes også sektorkobling – at man tænker el- og varmeforsyning sammen.

Kølemontrer som energilager

Et andet eksempel på sektorkobling er kølemontrer i supermarkeder. I det nye supermarked, som Danfoss er ved at projektere i Nordborg, er tanken at udnytte kølemontrene som energilager. Idéen er at køre temperaturen helt ned på – 24 grader om natten, hvor strømmen er meget billig.

Om dagen kan man undgå at bruge energi på at køle, da temperaturen så stille og roligt kan få lov til at stige. Om natten, når man trækker temperaturen helt ned på -24, kan man sende energien ud til at opvarme butikken eller lede den ud i fjernvarmenettet.

Jeg vurderer, at vi ved at tænke hele systemet med opvarmning, køling og ventilation sammen kan spare 20-30% af energiforbruget i supermarkedet, siger Jürgen Fischer

Stort marked for Danfoss

Varmepumper er – og bliver i fremtiden – et meget stort marked for Danfoss. Selv om firmaet ikke selv producerer dem. I foråret 2018 solgte Danfoss sit varmepumpemærke Thermia til det tyske firma Stiebel-Eltron.

Det er bestemt ikke fordi, vi ikke tror på varmepumper. Tværtimod. Det er af strategiske grunde, fordi vi ikke vil konkurrere med vores kunder. Vi sælger komponenter til varmepumper og vil gerne levere til alle, forklarer Danfoss Coolings chef.

Han tilføjer, at op til 70% af værdien i en varmepumpe kan være Danfoss-komponenter. Dem udvikler virksomheden løbende på, så de matcher de mange fremtidige muligheder, producenter af varmepumper vil byde ind på. Varmepumper bliver mere og mere effektive i kraft af de komponenter, de består af. På den måde har Danfoss Cooling en afgørende indflydelse på energiforbruget i industrivirksomheder og bygninger i hele verden

”OP TIL 70% AF VÆRDIEN I EN VARMEPUMPE KAN VÆRE DANFOSS-KOMPONENTER,,