Grøn Vækst Sønderborg

GRØNNE SKRALDEBILER LARMER MINDRE

Banke er Europas førende leverandør af batteripakker til skraldebiler

Banke

Stiftet i 2010 af Rasmus Banke og på markedet fra 2011. Producerer effektive, lette og kompakte batteripakker til at komprimere affald i skraldebiler, der sparer CO2 og reducerer støjen med 75% 18 ansatte.

De færreste bryder sig om at blive vækket af en larmende skraldebil, hvor en motor brummer for at mase affaldet sammen. Det er heller ikke nødvendigt, for komprimatoren kan drives af et batteri, og så er der ingen motorbrummen på de stille villaveje. Europas førende leverandør af den slags batteripakker til skraldebiler er virksomheden Banke i Sønderborg.

Styrker

5000 skraldebiler

Virksomheden på Ormstoft har på 8 år opnået en markedsandel på op imod 70%, og der er masser at tage af endnu. Stifter og direktør Rasmus Banke vurderer, at der bliver solgt ca. 200 batteripakker om året til skraldebiler i Europa, og at der kører mindst 5000 biler rundt. Batteripakken fra Banke er gennem årene blevet mere kompakt og effektiv. Den sidder bag førerhuset, og bortset fra selve batterierne er alle dele til produktet købt hos lokale virksomheder.

Vi er rigtig mange virksomheder her i området, der nyder godt af de mange idéer, der er fostret på Danfoss i tidens løb, forklarer Rasmus Banke, der selv har en fortid på Danfoss.

15 liter diesel om dagen 

Bankes batteripakker fortrænger 15 liter diesel om dagen og reducerer støjen fra en skraldebil med 75%. Den batteridrevne motor udleder heller ikke skadelige partikler, som er et stigende problem i Europas storbyer. Det er rigtig stærke argumenter over for kunderne, som enten er kommunalt ejede forsyningsselskaber, skraldefirmaer eller distributører.

I hele Europa er affald styret af kommunerne, og de stiller krav til miljø og støj, og de er klar til at betale lidt ekstra for det, forklarer Rasmus Banke.

Billede: En eltavle kan fylde en halv hal, og det er i følge René K. Johannsen (th.) et basisprodukt, der aldrig går af mode.

Storkunde hos Vækstrådet

Banke har 18 ansatte og er vokset jævnt hen over årene. Succesen på markedet skyldes ifølge Rasmus Banke et skarpt fokus på affaldsmarkedet og på en høj kvalitet i produktet. Udviklingen af produktet er i høj grad sket gennem projekter med partnere

Vi er storkunde hos Sønderborg Vækstråd og får en fantastisk hjælp til at realisere projekter, hvor vi arbejder sammen med andre lokale virksomheder og med universitetet. Det kunne vi slet ikke klare selv, konstaterer Rasmus Banke.

Hele Skraldebilen på el

Det oplagte næste skridt er, at hele skraldebilen bliver eldrevet.

Banke vil ikke producere skraldebiler men vil gerne være med til at levere energiforsyning til en dieselfri skraldebil.Det er endnu et udviklingsprojekt, som virksomheden gerne vil i gang med sammen med universitetet og nogle andre partnere. Her arbejder man med en kombination af brændselsceller og et batteri.

På sigt bliver alle skraldebiler elektriske. Så den udvikling skal vi være med i. Der går nogle år, inden det er konkurrencedygtigt, og indtil da har vi nok at gøre ude på de europæiske markeder, siger Rasmus Banke.

”VI ER RIGTIG MANGE VIRKSOMHEDER HER I OMRÅDET, DER NYDER GODT AF DE MANGE IDÉER ,,